“Na požutjelim stranicama nađoh jedan stari hrvatski recept za zlevanku još iz 19. stoljeća. Nisam mogla odoljeti a da ne napravim original, i kao takav ga dijelim sa vama. Radila sam točno po receptu. Koristila sam kukuruzno brašno s mlina (vodenice) i domaća, svježa jaja s gotovo narančastim žumanjcima. Zato je boja toliko intenzivna.”
Sastojci:
- 3 žumanca
- 1-2 žlice šećera
- 1 žličica soli
- 1 žličica limunove korice
- 3 žlice otopljene masti (ili putra)
- 1/2 litre mlijeka
- 1/2 litre (300g) kukuruznog brašna (ili kukuruzne krupice)
- 2 dag svježeg kvasca + malo šećera
- 3 bjelanjka + prstohvat soli
Priprema:
- U zdjeli pomiješati sastojke redom kojim su pisani… dakle, pjenasto umutiti žumanca sa šećerom, soli i limunovom koricom, dodati rastopljenu mast (ili puter), sve razmutiti s mlakim mlijekom, zatim dodati brašno, izmiješati u kompaktnu smjesu i dodati sa šećerom razmrvljeni kvasac. Pustiti da se tijesto digne.
- Umutiti čvrst snijeg od bjelanaca s malo soli (bjelanjke ostaviti u hladnjaku u vrijeme kad se tijesto diže). Zatim lagano kuhačom umiješati snijeg u dignutu smjesu.
- U limu za pečenje zažariti 2 žlice masti, uliti smjesu na vruću mast i peći na 180 stupnjeva, cca 30 minuta.
Izvor: VioletLove/coolinarika.com