KROŠTULE: Bile tople ili hladne, uvijek su hrskave, mirisne i jako ukusne

KROŠTULE: Bile tople ili hladne, uvijek su hrskave, mirisne i jako ukusne

Bile tople ili hladne, kroštule su hrskave, mirisne i jako ukusne. Ovo tradicionalno prženo pecivo karakteristično je za hrvatske krajeve uz more – Istru, Primorje i Dalmaciju. U Istri se kroštule tradicionalno spremaju za svečanije prigode poput vjenčanja

Sastojci:

  • 60 dag oštrog brašna,
  • 4 dag šećera,
  • 6 žumanjaka,
  • 3 bjelanjka,
  • 4 dag maslaca,
  • 1 dag soli,
  • 0,5 dl ruma ili rakije,
  • 1 prašak za pecivo,
  • 2 vanilin šećera,
  • 1 naranča,
  • 1 limun

Priprema:

Staviti u posudu šećer, vanilin šećer, žumanjke, sol, maslac omekšan na sobnoj temperaturi, naribanu koricu limuna i naranče, sok jednog limuna te rum ili rakiju i miksati dok ne dobijete glatku smjesu. Posebno stući bjelanjke.
U brašno dodati prašak za pecivo i polako ulijevati smjesu, sjediniti pa umješati tučene bjelanjke.
Tijesto ostaviti 30 minuta na sobnoj temperaturi. Razdijelite tijesto na više djelova, razvaljate pa režite na trake koje je najbolje provući kroz mašinu za rezance da dobijete što tanje trake.
Vežite ih u čvor ili mašne i pržite ih kratko u vrelom dubokom ulju.

Vruće ih pospite šećerom u prahu.

Izvor: Hrvatskakuhinja.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)