KRALJ DELICIJA: U Zagrebu održana prezentacija istarskog pršuta

KRALJ DELICIJA: U Zagrebu održana prezentacija istarskog pršuta
Foto: Press

U zagrebačkom Clubu Kontesa jučer je održana prezentacija na kojoj su gosti imali priliku uživati u okusima i mirisima istarskog pršuta.

Kada se spomenu specifični i prepoznatljivi okusi i arome Istre, jedna od prvih asocijacija je njegovo veličanstvo istarski pršut. Kralj delicija, jedinstven u cijelom svijetu, istarski pršut jedan je od zaštitnih znakova istarske regije koji je nadaleko cijenjen.

KRALJ DELICIJA: U Zagrebu održana prezentacija istarskog pršuta
Foto: Press

“Ovaj gastro trenutak danas donosi okuse Istre u metropolu, ujedno ovo prilika da najavimo trinaesti po redu Internacionalni sajam pršuta u Tinjanu (ISAP), koji se održava od 18. do 20. listopada. ISAP je događanje koje svake godine posjeti više od 25.000 ljudi te predstavlja savršen spoj edukacije, degustacije, sporta, kulture i zabave. Hvala svima na odazivu u vidimo se u Tinjanu”, poručio je Goran Hrvatin, načelnik Općine Tinjan koja je organizirala prezentaciju istarskog pršuta, u suradnji s Turističkom zajednicom središnje Istre, Udrugom Gustus i članovima udruge Istarskog pršuta uz podršku grada Zagreba.

Tinjan je jedino mjesto koje nosi epitet Općine istarskog pršuta. Ove će se godine posjetiteljima na ISAP-u predstaviti najbolji pršutari iz Hrvatske, Austrije, Španjolske, Italije, Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.

Svaki od pršuta koje ovi vrsni majstori budu izložili, s obzirom na geografsko porijeklo, ima svoju specifičnost i unikatnu notu mirisa i okusa. Upravo zbog različitosti i brojnih finesa vezanih uz proizvodnju i karakteristike, moto ovogodišnjeg ISAP-a je “Dođi i pronađi svoju omiljenu fetu pršuta”.

A kada govorimo o istarskom pršutu, njegova specifičnost je da se suši bez dima, kože i potkožnog masnog tkiva. Vrijeme sušenja je najmanje godinu dana, a struktura pravog istarskog pršuta mora biti takva da se topi u ustima.

U pripremi se koriste sol, papar, češnjak te aromatično mediteransko bilje. Retro okus na nepcima mora dati notu lješnjaka ili badema, a nju se osjeti tako da se kod gutanja zalogaja pršuta začepi nos. Na taj način svatko može provjeriti je li riječ o pravom, izvornom istarskom pršutu.

Najbolje iz svog proizvodnog opusa predstavili su vodeći istarski pršutari: OPG pršuti Milohanić, Tinjan; Pršutarna Antolović, Tinjan; Pršutarna Dujmović, Tinjan; Pršutarna Jelenić, Sv. Petar u Šumi; OPG Franjul, Sv. Petar u Šumi, Pisinium d.o.o., Pazin; Pršutarna Buršić, Vodnjan; Pršutarna Compari, Pula i Pršutarna Tomaso, Sv. Lovreč.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)