Tradicionalno jelo s otoka Visa. Postoji još i viška pogača, a razlika među njima je u tome što komiška ima rajčicu, a viška nema.
Sastojci:
- Tijesto:
- 1,8 kg brašna,
- 3 paketića suhog kvasca,
- 1 dag soli,
- malo ulja,
- mlaka voda
- rajčica (ili pelati),
- crveni luk,
- peršin,
- slane srdele
Nadjev:
Priprema:
Navedene sastojke izmiješati i zamijesiti tijesto za kruh. Ostaviti da se diže dok mu se volumen ne utrostruči.
Nasjeckati crveni luk, peršin i oguljene rajčice, te od toga napraviti šalšu – umak od rajčica (naravno na maslinovom ulju).
Tijesto podijeliti na dva dijela. Prvi dio razvaljati i staviti na dno posude za pečenje. Po tome prosuti šalšu, poredati očišćene slane srdele bez kosti, pokriti drugim djelom tjesta i ostaviti da se diže još pola sata (dobro ju je prekriti toplom krpom).
Kod prekrivanja drugim dijelom dobro stisnuti krajeve da se umak tijekom pećenja ne bi razljevao.
Gornje tijesto vilicom izbosti na dosta mjesta, pa staviti peći nekih 40 do 45 minuta. Prvih 10 minuta dobro je peći na 220 stupnjeva, a ostatak vremena na 180.
Nakon vađenja dobro je pogaču premazati s malo vode, opet prekriti krpom i ostaviti da se ohladi. Odlično prija sa crnom bevandom.
Kad nema svježih rajčica mogu i pelati, pa čak i koncentrat od rajčice. Ako je tjesto debelo luk i rajčicu ne treba prije pirjati.
Recept: Morsko prase, Foto: Coolinarika