KANJON CETINE: Gotovo netaknuta priroda pruža svršene mogućnosti za aktivan odmor

Foto: Michael Panse / Flickr / (CC BY-ND 2.0)

Gotovo netaknuta priroda kanjona rijeke Cetine, koji već 60 godina uživa status zaštićenog prirodnog krajolika, pruža svršene mogućnosti za aktivan odmor.

U svom više od 100 kilometara dugom toku Cetina ima nešto za ponuditi svakome. Ako ste ljubitelj adrenalina, nećete propustiti zipline, kanjoning, kajaking ili rafting, a ako pak volite mirniji odmor, budite bez brige – dugačke šetnje uz rijeku, panoramske vožnje brodom ili jednostavno uživanje u dalmatinskim specijalitetima usred jednog od najljepših kanjona u Hrvatskoj iskustva su koja će rijetke ostaviti ravnodušnima.

Foto: Daniel Lončar / Wikimedia / (CC BY-SA 4.0)

Kao podsjetnik na turbulentnu povijest ovih krajeva, gotovo čitavim tokom rijeke Cetine protežu se i brojne srednjovjekovne utvrde. Neke od njih dobro su skrivene i djelomično razrušene, dok druge i danas ponosno stoje na svojim uzvisinama i služe kao vidikovci s kojih puca pogled na kanjon.

Najpoznatija od njih je utvrda Viseć koja se nalazi u blizini poznatog izletišta Radmanove mlinice – još jednog od dragulja dobro skrivenih među netaknutom prirodom kanjona. Snaga rijeke Cetine još od 16. stoljeća koristila se za pokretanje mlina za pšenicu i brašno, a u 19. stoljeću lokalitet na kojem se nalazio mlin preuzima poznata omiška obitelj Radman koja ga s vremenom počinje koristiti kao ljetnikovac.

Stari mlin u Radmanovim mlinicama postoji i danas, ali tek kao atrakcija za mnogobrojne turiste koji danas posjećuju kanjon. Krajem 20. stoljeća ova lokacija postala je jedno od najpopularnijih izletišta u ovom dijelu Dalmacije, a posebno je zanimljivo i kako su, zbog specifičnog ugođaja i netaknute prirode, upravo Radmanove Mlinice između 1962. i 1969. godine poslužile kao veliki filmski set na otvorenom za snimanje serijala o slavnom Indijancu Winnetouu.

Blato na Cetini | Foto: Ivan Šabić

Rijeka Cetina je, naravno, već stoljećima stabilan i važan izvor vode te su se u kanjonu i bližoj okolici smjestila brojna pitoreskna sela s dugom težačkom tradicijom poput Kučića, Svinišća, Podašpilja, Blata na Cetini….

Ova sela danas su jedinstven spoj stare i nove Dalmacije. Zadržali su, naime, svoju težačku povijest i bogatu poljoprivrednu proizvodnju, a u novije vrijeme postaju sve popularnija turistička odredišta, poznata po svojoj gastronomskoj ponudi, često baziranoj na lokalno uzgojenoj organskoj hrani.

Omiš | Foto: Unsplash
Foto: Michael Panse / Flickr / (CC BY-ND 2.0)
Foto: Michael Panse / Flickr / (CC BY-ND 2.0)
Pavića most | Foto: Brian Eager / Flickr / (CC BY 2.0)

Tekst: VisitOmis.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)