Kad se sretnu istarski merlot i rakija iz leskovačkog kraja

Merlot-Punta-Greca

Kvaliteta je ono što izdvaja na globalnom tržištu merlot Punta Greca iz vinarije Medea sa juga Istre, kao i rakiju Dekada podruma Lukić iz Srbije, koja ima šest destilata, a najstariji je iz 1998. godine.

– Gastronomija spaja ljude, a to je prilika za kvalitetne proizvode, bilo iz Hrvatske, BiH ili Srbije, koje želimo predstaviti javnosti pod zajedničkim nazivnom Preminum priča, kazao je Tomislav Stiplošek iz zagrebačke Udruge za eno-gastro događaje GET Report, koja je u Bosanskoj Gradiškoj organizirala predstavljanje vina vinarije Medea iz Istre i rakije podruma Lukić iz Ljiga kod Valjeva u Srbiji.

Ružica Jukičić i Dragan Šljivić, vrhunska kuharica iz Zagreba i kuhar iz Banja Luke, imali su zadatak pripremiti naizmjenice jela za predstavnike medija i ugostitelje iz Zagreba i Banja Luke koja će se sljubljivati uz zadana vina vinarije Medea, koja je smještena između Pule i Medulina, sa 60 hektara vinograda. To je najjužniji vinograd u Istri, koji ima dosta sunca tijekom cijele godine, ali i posolicu i buru, od koje se brane burobranom, kazala je Sandra Marček Cvitić iz vinarije Medea, koja posluje u sastavu Agroprodukta iz Pule.

sljivovica

Međutim, da bi očuvali autohtonu sortu, pod nazivom malvazija Montiron morali su trs po trs obnavljati, u vinogradu starom 35 godina, kako bi sačuvali devet i pol hektara vinograda, koji daje kilogram i pol grožđa po trsu. Ali da bi napravili malo drugačiju malvaziju, 10 posto nje mora najprije odležati u barik bačvama, te se potom miješati s drugom malvazijom u Inoksu. Naš cilj je, kaže Sandra, napraviti vino koje će imati normalnu cijenu, 30 kuna po butelji, a alkohola 14 posto.

S druge strane, kako bi napravili teran, autohtonu istarsku sortu, u vinariji Medea su pribjegli lukavstvu, nazvavši vino Feran, jer zbog spora sa Slovenijom oko naziva teran, Hrvatska zasad ne smiju upotrebljavati naziv teran.

U vinariji Medea su posebno ponosni na merlot Punta Greca, kojeg ima smo tri i pol hektara, sa prinosima od oko 500 kilograma grožđa. No, 2014. godine su ostali bez toga vina, čija proizvodnja zahtjeva čuvanje u bačvama od znamenitog slavonskog hrasta, gdje vino odležava, prije nego li još šest mjeseci bude u bocama. Sve se to osjeti u aromama vanilije i papra, te na cijeni Punta Greca od 103 kune plus PDV. No, nakon kušanja vina u restoranu Đerdan većina nazočnih je zaključila da ta cijena ovog merlota i nije visoka za tu kvalitetu.

Restoran Đerdan već deset godina vode braća Šurlan, Gordan i Vladan, a nalazi se u samu državnu granicu. Istinski su zaljubljenici u gastronomiju, stalno u traženju nečeg novog. Tako su nazočni imali prilike kušati ekstra djevičanska maslinova ulja Salvela.

Kvaliteta je ono u što se uzda na globalnom tržištu i podrum Lukić, kad je riječ o prirodnim voćnim rakijama, čiji je rok uporabe neograničen, a rakija Dekada ima šest destilata, od kojih je najstariji iz 1998. godine.

Slađana Lukić, direktorica podruma Lukić, kaže da imaju 10 hektara voćnjaka i tri hektara vinograda. No, najbolja rakija u Srbiji, sudeći prema brojnim nagradama, od Međunaordnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu nadalje, se dobiva od dvije vrste šljiva, ranka i požegača, čiji je plod također nagrađivan. No, iako je šljiva i dalje kraljica rakije, moderni trendovi, prije svega digestivi i aperativi, stavili su u prvi plan u Srbiji, rakiju od kajsije i dunje.

Menadžer podruma Lukić Zdravko Jeftić otkrio je da se radi o prepečenici, koja ima 44 posto alkohola, a koja može postići cijenu od 200 eura za litru, ako se pusti da odleži u hrastovu drvetu deset godina, a u svaku bačvu je dodano i par dužica od duda. Osim kvalitetom, Dekada se izdvaja i dizajnom boce, jer je staklo iz Francuske, pa sedam decilitara rakije, teži u boci 1,8 kilograma.

Proizvodnja voćnih rakija, kaže Jeftić, zahtjeva velika ulaganja u nasade i podrume, više od milijun eura u podrum Lukić, jer se goleme drvene bačve od 500 litara moraju baciti, nakon što u njima rakija odleži niz godina, jer se gubi aroma i kvaliteta zbog kiseline koja se zadržava u drvenu, a koje daje i prepoznatljivu boju i miris. To Inoks ne može iako se u njega ubacuju razni štapići sa aromama i bojama.

No, iako je rakija Dekada iz Srbije osvojila najprestižnija svjetska tržišta, od Amerike, Njemačke, Švicarske, do BiH i Slovenije, zasad ih nema u Hrvatskoj.

Tvrtka Camelot iz Zagreba imala je zadatak da odabere kubansku cigaru, koja će odgovarati Dekadi, rakiji zagasito žute boje. Ovaj je put to bila Robusto cigara, koja je prošle godine bila druga najbolja cigara svijeta. Uskoro, pak, dolazi nova, regionalna edicija cigara, rađena na Kubi samo za tržište Hrvatske i Slovenije. (M. Petković)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)