Jubilarni 60. Novogodišnji kup u podvodnom ribolovu na otoku Lošinju

Foto: Sandro Tariba / TZGML

Zahvaljujući jednoj od najdužih tradicija otoka Lošinja – podvodnom ribolovu, ove subote, 10. prosinca 2022. u Malom Lošinju održat će se jubilarni 60. Novogodišnji kup u podvodnom ribolovu!

Dok je većina Europe prekrivena snijegom, u Malom Lošinju je sasvim ugodno pa su vođeni tom idejom entuzijasti SRD „Udice“, organizatori natjecanja u podvodnom ribolovu, upravo uoči Nove godine odlučili organizirati ovakvo događanje. Na taj način skrenuli su pažnju gostima na blagu lošinjsku klimu.

Foto: Sandro Tariba / TZGML

Samo natjecanje održava se u akvatoriju otoka Lošinja. Nakon završetka lova, ulov se predaje na matičnom brodu te slijedi vaganje i proglašenje pobjednika na glavnom malološinjskom trgu s početkom u 18 sati.

Velikom događanju svih ljubitelja podvodnog ribolova ovom prilikom prisustovat će brojni domaći te vanjski natjecatelji i posjetitelji poput Daniela Gospića, Radoslava Jakupovića, Sandia Imbrišića, Stjepka Kesića, Antonia Buratovića, Branka Ikića, Daria Babića, Slavena Čubrića, Frane Zankia i drugih sadašnjih i bivših reprezentativaca.

Foto: Ivan Brčić / TZGML

Inače, ideja je realizirana 1959. godine a tradicija održavanja novogodišnjih natjecanja u podvodnom ribolovu održala se do danas. Prvo svjetsko prvenstvo u podvodnom ribolovu održano je u Malom Lošinju daleke 1957. godine, a prvi Kup gradova 1960. godine. Na tom Kupu sudjelovale su prvotno samo četiri ekipe. Pobjednici su bili Dubravko Balenović i Jerko Domančić, a drugo mjesto zauzeli su Ivan Lovrić i Renato Toić (Mali Lošinj). Antonio Corsano i Dinko Pocrnja (Veli Lošinj) svrstali su se na treće mjesto.

“Čast mi je i ponos najaviti 60. Novogodišnji kup u podvodnom ribolovu koji je još 60ih godina započeo te se održao sve do danas. Obzirom da se radi o jubileju, ovogodišnje natjecanje potaknulo je veliki odaziv natjecatelja. Tako će nas ovom prilikom posjetiti Dubravko Balenović, jedan od prvih sudionika Kupa gradova 1960. godine. Također, svi koji nešto znače u hrvatskom podvodnom ribolovu, čiji su rezultati zapaženi, ali i ostali…dolaze ove godine i zbog toga smo vrlo sretni i ponosni. Među njima je i proslavljeni podvodni ribolovac, Lošinjan Daniel Gospić, Radoslav Jakupović, trenutni prvi ribolovac Hrvatske Stjepko Kesić, zatim Buratović, bivši izbornik Branko Ikić, a šlag na torti je i legenda podvodnog ribolova Frane Zanki s dugogdišnjim partnerom Franom Halbertom”, najavio je predsjednik SRD Udice Dragan Jambrošić te zahvalio svim članovima SRD Udice i podvodnim ribolovcima diljem svijeta koji su dolazili natjecati se na Lošinj.

Foto: Ivan Brčić / TZGML

“Novogodišnji kup u podvodnom ribolovu jedno je od najdugovječnijih natjecanja na otoku koje promovira cjelogodišnji turizam obzirom da se održava u zimskom periodu godine zahvaljujući blagoj mediteranskoj lječilišnoj klimi. Ovo značajno događanje, osim što promovira cjelogodišnji turizam, pozicionira Lošinj na svjetsku kartu podvodnog ribolova. Inače, Lošinj jedini ima spomenik podvodnom ribolovcu u svijetu što dokazuje koliko držimo i do tog dijela tradicije”, objašnjava direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)