JEZERO SLANIJE OD MORA: Čudo prirode na Dugom otoku koje treba posjetiti

Foto: Ilijaaa / Dreamstime.com

Jezero Mir smješteno u Parku prirode Telašćica na Dugom Otoku, točnije, na njegovom zapadnom dijelu, jedno je od najzanimljivijih mjesta na Jadranu.

Specifično je zbog njegove blizine moru te nevjerojatnog pogleda i mira. Nastalo je u posljednjem ledenom dobu kada je krška depresija topljenjem leda ispunjena morem.

Foto: Jnkoste / Dreamstime.com

Podzemni kanali karakteristični su za krško područje te preko njih jezero dobiva vodu iz mora. Jezero je slanije od mora zbog isparavanja vode i zatvorenosti i izoliranosti samoga jezera. Podzemnih kanala najviše ima na sjevernoj strani jezera te ih se najlakše uočava u vrijeme plime.

Razina vode u jezeru ne mijenja se drastično jer su pukotine kroz koje voda prodire u njega vrlo male. Za vrijeme olujnih juga, more se na jugoistočnom dijelu jezera prelijeva u jezero.

Duljina jezera je 900 metara, a široko je 300 metara. U plićim dijelovima dno je stjenovito, a na jugoistočnom dijelu jezera prekriveno je fangom – mineralnim, ljekovitim muljem. Najveća dubina jezera je 6 metara pa se ono stoga smatra plitkim jezerom.

Foto: xbrchx / Yayimages.com

Obala jezera je stjenovita s mnogo te je stanište endemskoj vrsti dubrovačka zečina. Na sjeverozapadnom dijelu obala je pjeskovita. Jezero se zbog svoje plitkoće brzo zagrijava i hladi.

Temperaturna amplituda vode kreće se ljeti do 33°C, a zimi do 5°C. Jezero je zbog svoje izrazite slanoće i velikih razlika u temperaturi ljeti i zimi biološki prilično siromašno.

Oko jezera moguće je uočiti ponekog magarca, a klif s vanjske strane litice mjesto je na kojem se gnijezdi sivi sokol.

Ako se odlučite okupati na jednoj od tihih plaža ovoga jezera, na dnu ćete uočiti brancine, razne vrste školjkaša, rakove samce, desetonožne rakove i još brojne druge organizme.

Jezero Mir stanište je endemske vrste jegulje zvane “bižat” ili “kajman”.

Foto: xbrchx / Yayimages.com

Oko jezera vodi zanimljiva poučna staza kojom vrijedi prošetati i tako bolje upoznati ovaj prirodi fenomen te pri tome uživati u čarobnim pejzažima.

Tehničke pojedinosti o stazi objavljene su na stranici Parkovi Hrvatske. Tamo stoji da je staza kružnu, dužine 2,2 km, te ide uz obalu jezera Mir. Opremljena je interpretativnim pločama, klupicama za odmor, te koševima za smeće. Ploče daju informacije o biljnom i životinjskom svijetu u jezeru i neposrednoj blizini jezera.

Dužina staze: 2,2 km

Trajanje obilaska: 40 min

Preporučeni period godine za posjet: Od travnja do studenog

Individualni ili grupni posjeti: Za individualne i grupne posjete

Da li aktivnost prilagođena za invalide: Ne

Vrsta staze: Makadam

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)