IZVOR CETINE: Modrozeleno zrcalo u surovom dalmatinskom kršu [VIDEO]

Foto: Mladen Bozickovic / Wikimedia / (CC BY-SA 4.0)

Cetinu, najdužu dalmatinsku rijeku, s pravom nazivaju kraškom ljepoticom. Ova zasad još nedovoljno istražena rijeka pravi je turistički biser.

Cetina izvire na sjeverozapadnim obroncima Dinare blizu sela Cetine, 7 km sjeverno od Vrlike, na nadmorskoj visini od 385 m. Dugačka je 105 kilometara, a njene vode na kraju dospiju u Jadransko more kod Omiša.

IZVOR CETINE: Modrozeleno zrcalo u surovom dalmatinskom kršu
Foto: TZ Sinj

Na obalama Cetine i na padinama planina koje je okružuju, vrlo su bogata arheološka nalazišta. Na tom prostoru otkriveni su mnoge vrijedni arheološki nalaza koji su danas izloženi u Muzeju Cetinske krajine u Sinju.

Ova prekrasna rijeka zapravo ima osam izvora čije vode se sjedinjuju u Peručkom jezeru. Glavni, najizdašniji i najljepši poznat kao Glavaševo vrelo, prekrasno je jezero, točnije potopljeni speleološki objekt, koji su do sada ronioci istražili do 150 m dubine.

IZVOR CETINE: Modrozeleno zrcalo u surovom dalmatinskom kršu

Glavaševo vrelo pažnju privlači svojom izrazitom bistrinom i modrozelenom bojom vode u kojoj se zrcali okolni krajolik dinarskih goleti.

Nedaleko od vrela nalazi se najstarija starohrvatska crkva – crkva Sv. Spasa. Crkvica je predromaničke forme sa zvonikom, sagrađena u 9. stoljeću. Uz nju se nalazi i groblje sa stećcima, koji datiraju iz 14. i 15. stoljeća.

Ljepotu Glavaševog vrelo pogledajte u priloženom videu:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)