Izložba vina kontinentalne Hrvatske u Sv. Ivanu Zelini

Izložba vina kontinentalne Hrvatske u Sv. Ivanu Zelini

Grad Sveti Ivan Zelina uvelike se priprema za 50. Izložbu vina kontinentalne Hrvatske, koja će se održati u ovaj petak, 1. lipnja i subotu 2. lipnja.

Kao i svake godine, bit će to izložba najcjenjenijih vina kontinentalne Hrvatske, ali i gastronomski te glazbeni događaj koji se ne propušta. Već pola stoljeća održava se ova prestižna manifestacija i svake godine se osim programa pored uobičajenog enološkog, bude obogaćen drugim sadržajima i još bolji od prethodne. Zato, nemojte propustiti Izložbu!

Izložba vina kontinentalne Hrvatske u Sv. Ivanu Zelini

Stotine uzoraka vina pristižu na ocjenjivanje s čitavog kontinenta kako bi ih vrsni enolozi i stručnjaci kušali do izložbe na kojoj će se nagraditi i izložiti najbolje kapljice. Stručni žiri svoje ocjene daje u nekoliko kategorija, a jedna od Zelinčanima najdražih svakako je ona u kategoriji autohtone sorte vina Kraljevine Zeline koju su proglasili svojim zaštitnim znakom.

Osim vina, ocjenjivat će se i vizualni identitet proizvoda, pa će se tako u jednoj kategoriji dodijeliti nagrada s obzirom na najdojmljiviju estetsku cjelinu sastavljenu od boce, etikete, ukrasne kapice, ali i kvalitete predstavljenih informacija o vinu na etiketi.

Drugoga dana Izložbe na scenu stupaju domaće gastro snage, a posebno vrijedi spomenuti da će se hrana dijeliti posjetiteljima uz preporuku sorti vina izložbe. Ulaz na izložbu je besplatan, a kotizacija čaše je 50 kuna.

Sveti Ivan Zelina ima bogatu povijest proizvodnje vina i jedan je od najznačajnijih hrvatskih gradova u razvoju vinske kulture i tradicije. Prva izložba vina na ovim prostorima održana je davne 1860. godine zaslugom Dragutina Stražimira (1821.–1891.) koji postavio temelje modernog vinogradarstva. Pokrovitelj Izložbe vina kontinentalne Hrvatske je Vlada RH.

Iz programa niza događanja na izložbi izdvajamo panel o Vinskoj omotnici, koja kreće u novo programsko razdoblje do 2022. godine, a koji će se održati u petak, u 17.30 sati u organizaciji HPŠSS-a. Otvorenje Izložbe vina kontinentalne Hrvatske je u 19.30. (M. Petković)

Izložba vina kontinentalne Hrvatske u Sv. Ivanu Zelini

Foto: M. Petković

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)