Iako svojom vanjštinom može podsjetiti na svakako poznatiju linzer tortu, imotska je torta svojim nadjevom od badema i nekoliko kapi maraskina – opojnog likera od višanja maraski, pravi predstavnik podneblja iz kojeg je potekla.
Sastojci:
Za tijesto:
▪ 200 g oštrog brašna
▪ 140 g maslaca
▪ 60 g šećera
▪ 1 žumance ili manje jaje
Za nadjev:
▪ 5 jaja – srednje veličine
▪ 300 g šećera
▪ 300 g badema
▪ 30 ml likera maraskina
▪ limunova korica
▪ 1 vanilin šećer
Za posipavanje:
▪ šećer u prahu
Priprema:
- Od brašna, maslaca, šećera i žumanaca umiješajte prhko tijesto, razvaljajte tanko i obložite dno i stranice oblika za tortu. Preostali dio tijesta razvaljajte i ukrasnim kotačićem izrežite trake široke oko 1 cm.
- Za nadjev jaja sa šećerom pjenasto izmiješajte, dodajte mljevene bademe, liker maraskino, limunovu koricu i vanilin šećer. Sve dobro izmiješajte i nalijte na tijesto u pripremljenom obliku za torte.
- Po vrhu nadjeva složite ukrasnu mrežu od tijesta narezanog na trake, a na svakom mjestu na kojem se trake križaju utisnite po jedan oguljeni badem.
- Stavite peći u zagrijanu pećnicu na temperaturu od 200°C 45-50 minuta.
- Kad je torta gotova, ostavite je u isključenoj i otvorenoj pećnici dok se ne ohladi.
- Prije posluživanja tortu pospite šećerom u prahu.
Savjet:
Ako torta prilikom pečenja prerano dobiva boju na gornjoj strani, prekrijte je papirom za pečenje.
Izvor: coolinarika.com