Imotska krajina izrasla u turističku atrakciju – niču vile, broj turista raste…

Modro jezero | Foto: Yacht Rent / Flickr /(CC BY 2.0)

U petnaest godina u Imotskoj krajini broj smještajnih kapaciteta porastao je s njih dva ne gotovo 400. Kuće za odmor, vile, apartmani, dva hotela.. dio su ponude tog kraja koji je lani zabilježio preko 100 tisuća noćenja i gdje se ulaganja posljednjih godina mjere u stotinama milijuna kuna.

Niti korona nije imala velik utjecaj, ali su ipak rezervacije bile opreznije, isto kao i sada uslijed ratnih zbivanja u Ukrajini. Zbog boljeg zaokruživanja ponude, turističke zajednice Imotskog i još osam općina objedinile su se u jednu, Turističku zajednicu Imota.

Modro jezero | Foto: Yacht Rent / Flickr /(CC BY 2.0)

Osim turistički posjećenih otoka i gradova uz more, Splitsko-dalmatinska županija razvija turizam i u unutrašnjosti, a upravo je Imotska krajina hit destinacija posljednjih godina. Udaljena svega pola sata od Makarske rivijere, tu su se smjestile kuće za odmor – vile, apartmani, hoteli…. Niti korona nije pomrsila rezultate, štoviše, ruralna područja su i sve traženija u turističkoj potražnji, a uz turiste okreću se i privlačenju digitalnih nomada.

Svojevremeno su se objedinile turističke zajednice Grada Imotskog i osam općina – Podbablje, Proložac, Runovići, Zmijavci, Zagvozd, Lokvičići, Lovreč i Cista Provo.

Kako kaže direktor Turističke zajednice Luka Kolovrat, to okrupnjavanje je bilo ključno za strateško i sveobuhvatno razmišljanje o razvoju turizma. ‘Zahvaljujući tome, 2018. smo napravili Strategiju razvoja turizma do 2025., kreirali 9 biciklističkih staza, pokrenuli tri velika projekta – Camino Imota (75 km hodočasničkih staza), aktivnosti oko proglašenja UNESCO Geoparka te upravljanje i mjerenje kvalitete IQM, osmislili brošuru koja pokriva cijelo područje itd. Naravno, veliku potporu od početka imali smo u našim jedinicama lokalne samouprave, Splitsko-dalmatinske županije i sustava Turističke zajednice’ – kaže Kolovrat.

Trenutno se na tom području nalazi 384 smještajna objekta, a do sezone bi ta brojka mogla prijeći 400. Za usporedbu, 2006. godine tamo su bila samo dva smještajna objekta i ostvarenih 2100 noćenja. (L.K. / Župan)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)