Hrvatska vinarija osvojila je dva zlatna odličja na prestižnom natjecanju

Vinarija Kopjar osvojila je dva zlatna odličja na najvećem međunarodnom ocjenjivanju sauvignona “Concours Mondial du Sauvignon”, za svoj Sauvignon blanc 2019 i Sauvignon blanc 2020, u konkurenciji od čak 1120 uzoraka iz cijeloga svijeta.

Time je uspješno nastavljen uspon na svjetskoj sceni sauvignona, od prošle godine, kada je Robert Kopjar za svoj vrhunski Sauvignon blanc osvojio srebro kao jedino hrvatsko odličje na tom prestižnom sortnom ocjenjivanju.

Kopjar Sauvignone odlikuje čist i izravan sortni karakter te ozbiljno, konkretno tijelo. Krase ih zavodljivost cvijeta bazge, herbalnost koprive i svježe pokošene trave te voćnost ogrozda i marakuje. Umjerenih su kiselina i alkohola, naglašene mineralnosti i voćnosti i ugodnog dugotrajnog završetka. Lijepo prate jela poput kozjih sireva, proljetnih rižota, školjkaša, jastoga i azijskih specijaliteta.

“Biti prepoznat na svjetskoj razini rezultat je godina rada, investicija, učenja, puno uloženog truda i ljubavi”, izjavio je Robert Kopjar, vlasnik vinarije čiji se vinogradi od 4,5 ha vlastitih, a u kooperaciji 10 ha, nalaze na granici Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije, ističući da ga svaka dobivena nagrada, bilo to u Hrvatskoj (Dubrovnik) ili u svijetu (Ptuj) ispunjava srećom i ponosom za eko vinariju, koja zahtjeva i više ljudskog rada u samom vinogradu.

“Potvrda je to vrhunske kvalitete vina i dobrog smjera u kojem se naša vinarija kreće.” Da je tomu uistinu tako, dokazuje i činjenica da vinarija Kopjar od svojih početaka niže brojna priznanja te je danas najnagrađivanija vinarija sjeverozapadne Hrvatske.

Kontinuitet osvajanja medalja na međunarodnim natjecanjima traje od 2017., kada je Sauvignon Kopjar osvojio prvi put Decanter i IWC broncu. Od mnogih nagrada za druga vina ističemo prošlogodišnjih 5 Decanterovih odličja – Graševina je potvrdila kvalitetu i berba 2019. nagrađena je srebrom, a brončanim su medaljama nagrađeni Sauvignon, Rajnski rizling, Chardonnay i Muškat žuti.

Vinarija Kopjar postoji od 2012. godine. Prvo Decanterovo srebro vinarija osvojila je za rajnski rizling, sortu na koju su posebno ponosni.

Kopjarov Rajnski rizling krasi savršen sklad između prirodnih kiselina i neprevrelog sladora, dok je citrusno petrolejska aroma obogaćena finom mineralnošću te diskretnim botrytisom. Uz bijela vina, po kojima je vinarija poznata, Kopjar se ponosi i crvenim vinima. (M. Petković)

Foto: Arhiva vinarije Kopjar i Julio Frangen

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)