GRAND TASTING U KLUBU ‘LAUBA’: Zagrebačke vinarije bez vinograda sve uspješnije

Grand Tasting u Laubi

Zagreb je dobio novo vinsko događanje: Grand Tasting u Laubi – promenadno kušanje odabranih vina Hrvatske i svijeta koje je održano prošli vikend.

Naime, na Grand Tastingu moglo se drugu godinu zaredom, kušati posebna i rijetka vina stotinjak izabranih vinarija. Organizator Vinart Saše Špiranca pobrinuo se da vina tijekom oba dana, uz kupljenu dnevnu kartu od 150 kuna, budu dostupna za prodaju u Pop-up vinoteci u sklopu Laube.

Vina su predstavljali vinari osobno ili u manjem dijelu njihovi prodaji zastupnici, pa je uz kušanje rijetkih i posebnih vina, ovo ujedno bila i prilika da upoznate svoje omiljene vinare.

Među njima je bio i Tomislav Tomac iz Jastrebarskog, poznat po vrhunskim pjenušcima, kaže da male vinarije moraju sve raditi same od obrađivanja vinograda, grožđa, rada u podrumu na vinu do marketinga, izbora etiketa i zahtjevnog tržišta, na koje čak sami i dostavljaju vina. Od ovakvih vinskih smotri, Tomac ništa ne očekuje, osim ugodnog druženja, jer se poslovi sklapaju na drugim mjestima, ali ih svejedno drži potrebitim, jer se širi kultura konzumiranja vina i stvara povoljnija klima za njegove proizvođače, trgovce i distributere. Broj vinara svake godine u Hrvatskoj raste i na tržište dolaze igrači koji nemaju vinsku tradiciju, ali imaju kapital i strast da se okušaju u vinarstvu.

Vlado Krauthaker, predsjednik Udruge graševina Croatica, također je pohvalio Grand Tasting, koji ima više prostora za vinske profesionalce i struku, a ljubiteljima vina, kojih je u nedjelju bilo nešto manje, da u dva dana, kušaju možda i tisuću različitih vina. Dakle, nužno je napraviti dobar vodič, podijeliti izlagače, ako ne po zemljama onda po kategorijama i vinskim regijama, jer se teško probiti kroz pravu ‘šumu’ vina iz cijelog svijeta na jednom mjestu, drži Krauthaker.

U Laubi je bio i Frano Milina-Bire, koji je predstavio popularnog Grka, s Korčule, mnogima najbolje bijelo vino iz Dalmacije. Grk je autohtona sorta vinove loze koja uspijeva i postiže najbolje rezultate na pjeskovitom i suhom tlu Lumbarde na Korčuli.

S druge strane, Daniel Sabo je direktor vinarije Markus iz zagrebačkog Markuševca, koja uz vinariju Agris iz Rakitja, predvodi trend domaćih vinarija koje nemaju vlastite vinograde već kupuju grožđe i prave odlična vina. Sabo kaže da godišnje rastu, a rade o 2006. godine, 150 posto sad im je cilj ponovno dignuti poznato vino Babić. Imamo jedan vinograd iz 1914, a druga dva iz 1954. godine, kaže Sabo.

Boris Lešić iz vinarije Agris kaže da u Australiji voze grožđe avionom iz vinograda do vinarije, a mi smo za tri sata s čuvenog položaja Santa Lucija u Istri ili graševine u Kutjevu, u Zagrebu. Agris je osvojio lani srebrenu medalju na Vinistri u Poreču.

Martina Ilić iz vinarije Rizman, iz južne Dalmacije, pohvalila je izložbu vina u Laubi, jer su svi vinari na jednom mjestu, ali nije gužva kao na sličnim vinskim smotrama. Naravno, izdvojili bi autohtonu domaću sortu crljenak, koji ova vinarija, koja ima godišnju proizvodnju 60.000 boca, većinom plavca malog i pošipa, plasira na tržište pod nazivom tribidrag.

U Laubi smo sreli i Davita Ugrekhelidzea, predstavnika izabranih gruzijskih vina iz amfora, koje odležavaju ispod zemlje, a prvi je put u Zagrebu. Gruzijskih vina iz amfora još nema u Hrvatskoj, ali učinjen je prvi i važan korak, nastup na Grand Tastingu, da se uskoro pojave.

Ivan Srpek, vlasnik zagrebačke vinoteke Bornstein, kaže da ljubitelji vina koji nemaju vremena doći na ovakve sajmove vina, mogu doći na Gornji grad i isprobati nešto novo u uzbudljivom vinskom svijetu, bilo da se radi o domaćim arhivskim vinima ili onim iz uvoza, kao što je Srpekova domovina Australija i Novi Zeland. (M. Petković)

Foto: Marinko Petković

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)