Frankovka i Graševina Feravina očarale zahtjevne Britance

Frankovka i Graševina Feravina očarale zahtjevne Britance

Miraz Frankovka iz 2016. vinarije Feravino dobitnik je zlatne medalje na prestižnom britanskom natjecanju Sommelier Wine Awards, dok je njihova Miraz Graševina iz 2017. nagrađena srebrnom medaljom.

Sommelier Wine Awards jedino je britansko natjecanje na kojem se ocjenjuju vina namijenjena posluživanju u hotelima, restoranima, pubovima, a otkad se počelo održavati 2007., postalo je prava referentna točka za “on-sale” vina u Velikoj Britaniji. Tako i u žiriju ovog natjecanja svake godine sjede vinski znalci koji biraju vina za najutjecajnije hotelske kuće i restorane te vodeći vinski konzultanti.

Frankovka i Graševina Feravina očarale zahtjevne Britance

“Vino je izraženog mirisa te zanimljivih voćnih nota trešnje i tamne šljive. Ima dobar balans i dugačak završetak, što ga po mojem mišljenju čini idealnim za serviranje uz meso s roštilja”, rekao je o Frankovki Miraz Hamish Anderson, sommelier s 25-godišnjim iskustvom i član žirija Sommelier Wine Awardsa. Frankovku kao sortu vinski znalci počinju prepoznavati kao zanimljivo, drugačije i originalno crno vino. Ona to definitivno i zaslužuje.

I u Feričancima, gdje uz puno ljubavi i predanosti nastaje Frankovka Miraz, vino duboke tamno rubinsko-crvene boje, osebujnog bouqueta, bogate strukture te naglašenih aroma tamnog voća, svoje vino preporučuju servirati uz slavonske mesne specijalitete, poput kulena, fiš paprikaša ili čobanca.

Graševina Miraz iz 2017. srebro je zaslužila zahvaljujući svojoj kristalnoj bistrini, nježnoj zeleno-žutoj boji, izraženim mirisnim komponentama te naglašenoj kremoznosti i voćnosti. Ovo vino klizi niz grlo i vrlo ga je lako piti. Nježne je i ugodne gorčine, što je i tipično za sortu graševine.

Inače, cilj Sommelier Wine Awardsa nije samo podijeliti medalje, nego sastaviti i Zlatnu listu vina u Velikoj Britaniji, a kriteriju su ne samo kvaliteta samih kapljica, već i kvaliteta ambalaže, ali i sama prezentnost, s obzirom na to da se vina moraju aerirati i poslužiti u dekanteru, čime se opušta njihova prava aroma. (M. Petković)

Foto: Press

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)