Franjo Kolarić na Plešivici gradi veliku vinsku priču

Franjo Kolarić na Plešivici gradi veliku vinsku priču

Vinska klet Franje Kolarića smještena je na obroncima Plešivice, nedaleko Jastrebarskog, a tamo je osim vinarije s 90.000 litara vina, smješteno i 19 turističkih soba s četiri zvjezdice, koje više nisu dovoljne za odsjesti vikendom na plešivičkoj vinskoj cesti, a uslijedi će i planirano proširenja vinskog podruma svakih deset godina, sada iz nove Vinske omotnice, ali sad sa staklenim zidovima.

Uz bogatu trpezu Kolarić, koji se sam svoj majstor, osobno je vodio prezentaciju svojih vina, a kušalo se čak 17 etiketa vina, od kojih odmah izdvajamo sivi pinot, sorte koja je dominirala na kušanju njegovih brojnih finih vina i pjenušaca i među kojima je veći dio napravljen upravo od ove sorte. Kolarići posjeduju šest hektara vlasitih vinograda, što je puno za ovaj vinorodni kraj, a grožđe otkupljuje još od deset obiteljskih gospodarstava.

Franjo Kolarić na Plešivici gradi veliku vinsku priču

Kolarić je otvorio i svoju prvu amforu u kojoj čuva i pušta dozrijevati sivi pinot, koji se od zraka, dva i pol metra ispod zemlje, štiti i sa slonovom mašću, jer samo ta nije opasna po vino. U amforu od 1200 litara spremljeno je 2,5 do 3 tone prvoklasnog grožđa sorte sivi pinot gdje dozrijeva na „podzemnoj temperaturi“ dok ne bude spremno za daljnju obradu za dvije godine. Nakon amfore vino ide u drvene bačve, ali ne bilo kakve već oparene, na još godinu do dvije odležavanja, pa tek onda u boce.

Franjo Kolarić na Plešivici gradi veliku vinsku priču

Franjo Kolarić je treći vinar na Plešivici koji je svoje grožđe pohranio u amforu. Ovo je vino lijepe crvenkaste boje iako se radi o sorti bijelog grožđa, visokih je kiselina i alkohola, iznad 14 i ima golem potencijal. No, nema uspjeha ‘preko noći’, iza svega stoji veliki trud, ali i složna porodica Kolarić, koja zna ‘podmetnuti leđa’ i onda kad ne ide sve po planu. Tu je i šest stalno zaposlenih, koji imaju dosta posla s pjenušcima, iako je sad puno lakše jer je Franjo kupio stroj za zatvaranje boca, koji košta čak 100.000 kuna.

Kolarić ističe da je upravo amfora uvezena iz Gruzije, a uskoro će kupiti još jednu, prije zahtjevne proizvodnje pjenušaca, vrh u zasebnom svijetu vinarstva jer je rezultat višegodišnjeg spravljanja vina u njima, a onda i tržišne potvrde koje ih tek treba prihvatiti. Prve amfore pojavile su se kod nas još 2006. godine, ali je trebalo proći punih deset godina, da ih domaće vinsko tržište, koje dobro živi od turizma na Jadranu, bolje upozna. Vinogradarstvo i vinarstvo je jako ‘skup sport’. Samo berba grožđa 2017. godine, kaže Franjo, stajala je 500.000 kuna
No, rezulatat je tu jer Kolarić ima najbolje ocjenjeni pjenušac Bregovine Hrvatske. Probali smo Coletti Rose brut pjenušac (60% crni pinot, 20% chardonnay, 20% portugizac).

Franjo Kolarić na Plešivici gradi veliku vinsku priču

Odlikuje se svježinom i karakterističnom pitkošću, suh je i posebno se svidio ljepšem dijelu novinarske struke. Upravo od portugizca, koji je u Mađarskoj dobio zlatnu medalju, Kolarić namjera napraviti ozbiljo vino.

Inače, ime Coletti novi je Kolarićev brand za luksuzna pjenušava vina i za ekskluzivna vina sve limitirane serije. Ime mu je dao Franjin prijatelj iz Italije prema izvedenici iz njegovog imena – Francesco Coletti. Sivi pinot Coletti 2016. surlie vino je u kojem se vrlo nježno osjećaju drvene note, a metoda surlie daje mu kremoznost tako i ovo je vino svima bilo jedno od najboljih Kolarić vina.Potom su se kušale četiri stare plešivičke sorte: šipelj, kraljevina, žuti plavec, te belina. Slijedio je dalje Neuburger 2016. bijelo vino od sorte koja je klon bijelog pinota i zelenog silvanca.

Franjo Kolarić na Plešivici gradi veliku vinsku priču

Uslijedila su kušanja: Sivi Pinot Classic, Sivi Pinot Selection, 2016, selection vino tipične boje sivog pinota boje lukovice koje je podvrgnuto hladnoj maceraciji što znači da se grožđe odnosno mošt hladilo sa suhim ledom, tako ne dozvoljava da se pokrene oksidacija i fermentacija ranije.

Slijedila su tri vina spravljena surlie metodom koju je Kolarić uveo u proceduru spravljanja vina i ta vina su upravo došla na tržište. Ovo je novost u njegovoj paleti vina. Surlie metoda inače znači da vino ostaje u bačvi na svojem talogu na svojim prirodnim kvascima oko godinu dana uz redovito miješanje, bez pretakanja.

Kušao se potom i sivi pinot imena slatkica 2013. kasna berba, potom rose, crni i sivi pinot 2015., crni pinot 2016 iz bačve, ali i zeleni silvanac, jako dobar, iz 1997. godine, star 21 godinu. Njega je ostalo još samo 200 butelja. (M. Petković)

Franjo Kolarić na Plešivici gradi veliku vinsku priču

Foto: M. Petković

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)