FESTIVAL “VINO DALMACIJE”: Okupit će najbolje vinare, ali i vinske i ugostiteljske znalce

FESTIVAL “VINO DALMACIJE”: Okupit će najbolje vinare, ali i vinske i ugostiteljske znalce

Ovo je specifičan festival vina jer su ga pokrenuli vinari, a posjetiteljima kroz autohtone sorte daje presjek cijele Dalmacije, istaknula je direktorica Sektora za poljoprivredu HGK Božica Marković najavljujući festival “Vino Dalmacije” koji će se održati 22. i 23. ožujka u Splitu.

“Važno je da svaka naša regija ima jedan glavni sajam kroz koji će se profilirati struka. Ovakav način prezentacije je zapravo provođenje strategije koju smo zacrtali kroz projekt Vina Croatia – vina mosaica i zato Hrvatska gospodarska komora podržava organizatore festivala”, dodala je Božica Marković.

“Nadam se da smo se prošle godine dokazali kao jedan drugačiji festival vina i da ćemo ove godine biti još bolji. Posebno nas veseli što se među izlagačima pojavljuju neki novi vinari i to mlađi ljudi iz krajeva u kojima je proizvodnja vina zamrla. Oni dosad nisu bili na tržištu, ali svojom aktivacijom dokazuju da vinarstvo u Dalmaciji ide naprijed”, naglasio je Ivica Kovačević, predsjednik udruge Vino Dalmacija, požalivši se na nedostatak radne snage koji muči lokalne vinare i vinogradare.

Pojasnio je kako će se u sklopu sajma promovirati izvorne dalmatinske sorte, od Konavala do Ravnih Kotara, ali i presjek blendiranja autohtonih sorti s inozemnima, uglavnom francuskim.

Ove godine je Istra regija partner festivala pa će se uz 42 do sada prijavljena vinara iz Dalmacije predstaviti i 6 do 8 istarskih proizvođača. Ukupno će se predstaviti 50-ak vinara iz Dalmacije i Istre.

Kako je sajam osim izložbenog i edukativnog karaktera, i ove godine će okupiti vinske i ugostiteljske znalce koji će na svojim radionicama obrađivati dalmatinska vina; od poznatih do manje poznatih sorti, tradicionalnih i internacionalnih. Uz probrana vina, posjetitelji će moći uživati u specijalitetima i umijeću renomiranih dalmatinskih chefova koji će kuhati u humanitarne svrhe. (M. Petković)

Foto: Press

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)