Feravino premijerno predstavilo ledenu berbu Frankovke 2016.

Frankovka - ledena berba 2016
Foto: Julio Frangen

Na upravo završenom 12. Međunarodnom festivalu vina i kulinarstva – VINOcom u zagrebačkom hotelu Esplanade, Feravino se predstavilo frankovkom, tradicionalnom sortom kontinentalne Hrvatske.

Frankovki, danas pomalo zapostavljenoj i potisnutoj od drugih razvikanijih internacionalnih sorti u ovoj slavonskoj vinariji pružaju svu potrebnu pažnju. Da upravo u podrumima u Feričancima daje izvrsne rezultate, potvrdilo se i na zagrebačkoj radionici, koju je uz enologe Feravina – mladu Antoniju Čeme i veterana Marijana Kneževića, vodio poznati hrvatski sommelier Mario Meštrović.

Susret s Frankovkom započeo je skladnim, svježim, ali elegantni vinima kvalitetnim Roseom Dika 2016., koje se pokazalo kao izvrsno aperitivno vino, odličnom i vrlo zanimljivom Mladom Frankovkom 2017., te kvalitetnom Frankovkom Dika 2015., ugodne svježine, harmoničnog tijela i punog okusa, tipičnih za frankovku feričanačkog vinogorja.

Mario Meštrović
Mario Meštrović / Foto: Julio Frangen

Ugodno je iznenadio moderni stil vrhunske Frankovke Miraz 2015., suhog crnog vina od izabranih grozdova odnjegovanih u bačvama od slavonskog hrasta. Puno i toplo s primjetnom ali nenametljivom taninskom strukturom, lijepo je zaokruženo s izraženom voćnošću. Slijedio je nedavno u Bergamu zlatom okićeni vrhunski Cuvée Miraz 2015., prva kupaža Feravina u čijem omjeru s 50 posto prevladava frankovka, a ostalo otpada na merlot, cabernet sauvignon i cabernet franc. Ovo suho vino intenzivno je koncentrirano i začinjeno aromama hrasta, začina, tamne višnje i zrelih šljiva.

Cuvée je bio izvrstan uvod u vrhunsku Frankovku barrique 2006., kojoj je slavonska hrastovina podarila dugovječnost. Puno, nenametljivo, vanilijski aromatično, oduševilo je još uvijek iskričavom rubinskom bojom i ugodno naglašenim tercijarnim aromama te okusom prezrelih trešanja i višanja.

Rendez-vous u Zagrebu završio je pravim iznenađenjem – prvim javnim kušanjem slatke i zavodljive Ledene berbe Frankovke 2016., koja će oduševiti ljubitelje predikatnih vina.

Frankovka - ledena berba 2016
Foto: Julio Frangen

“Frankovka je sorta različitih izričaja, njezine karakteristike ovise o položaju. Današnja degustacija bila je šetnja kroz naše vinograde, a kroz ova vina upoznali smo naše položaje. Specifičnost svakog od položaja mogla se razaznati u pojedinom vinu”, istaknuo je Marijan Knežević, glavni enolog Feravina.

Luka Vrga, direktor prodaje i marketinga Feravina istaknuo je kako je zahvaljujući velikom entuzijazmu, iznimnoj ljubavi i strasti prema toj sorti, frankovka postala jedan od njihovih najjačih aduta.

“Naša Frankovka nije samo postala poznata u Hrvatskoj nego i u svijetu, a to potvrđuje i činjenica da se trenutno izvozi u više od deset zemalja”, kaže Luka Vrga i najavljuje novi pjenušac od frankovke koji će se raditi po Charmat metodi. (M. Petković)

Feravino tim - Frankovka - ledena berba 2016
Foto: Julio Frangen

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)