Feravino predstavilo nove etikete i vina iz linije Dika

Feravino - Dika

Ime Dika u našim se krajevima pridaje onoj koja se beskrajno voli ili onom s kojim se silno ponosi.

Mirisi i ljepota slavonskih šuma inspiracija su nove, moderne etikete vina linije Dika, poznatog hrvatskog proizvođača Feravina. Potpisuje ju ljubljanski studio Kofein na čelu s kreativnom direktoricom Zarjom Vintar, koji je prepoznatljivom slavonskom simbolu podario novo, suvremenije i privlačnije ruho.

Liniju Dika od sada ćete prepoznati po etiketi na kojoj je stilizirano pero fazana.

„Željeli smo istaknuti da je to moderna vinska kuća različitih cjenovnih razina, ali s istim osnovnim identitetom. Slavonske rijeke, Panonska nizina, kulturno i prirodno nasljeđe Slavonije, hrast, divlje životinje, dvije rijeke između kojih se nalaze Feričanci inspiracija su za etikete svih linija vina Feravina, dok pero fazana na Diki simbolizira lakoću, ležernost, ljepotu, razigranost, svježinu, a sve te karakteristike imaju ova vina“, istaknula je Zarja na premijeri novih etiketa i vina iz linije Dika u Rooftop cafe baru restorana Lateral, na 26. katu zagrebačke zgrade u Strojarskoj, s kojeg puca prekrasan pogled na glavni grad.

Rose Dika 2016. apsolutni ljetni hit

Uz čašu vrhunskog vina u toplo ljetno predvečerje osjećaj je bio neponovljiv. Degustacija je započela Rose Dikom 2016. sorte frankovka. Ovo zanimljivo vino izbalansiranih kiselina, visokog sklada s ugodnim alkoholima, odličan je izbor za aperitiv. Nećete pogriješiti servirate li ga uz lagana jela poput hladnih predjela, salata i snackova, ali i jela od bijelog mesa, umaka i morskih specijaliteta. Dobro ohlađeno na temperaturi od osam do deset stupnjeva Celzijevih ovo je vino za uživanje u vrućim ljetnim danima.

Graševina, Chardonnay i Pinot bijeli – odaberite svoje vino

Decanterom nagrađena Graševina Dika 2016. osvojila je vinske znalce, ali i one koji vole vesela, lagana, cvjetna i mirisna vina, bogatih aroma zrelog grožđa. Uravnoteženih okusa koji podsjećaju na bagrem, ugodno je kisela, oblasto zaokružena i idealna za svečane prigode.

Ljubitelji suhih i otmjenih vina uživali su u Chardonnay Diki 2016., vinu skladnog karaktera s idealno ukomponiranim alkoholom i kiselinama. Njegov svjež i suptilni okus, upotpunjen karakterističnim bademastim tonom, u ustima stvara osjećaj ugode.

Bijeli pinot Dika 2016. zanimljiv je u okusu i strukturi, odlično izbalansiranih kiselina, visokog sklada s razmjerno dosta alkohola. Iznimne je punoće okusa, iskričave fine bistroće, tipične za kontinentalna vina najviše kvalitete.

Frankovka i Merlot – tako to rade u Slavoniji

Za razliku od ostalih kontinentalnih vinarija, Feravino gotovo polovinu proizvodnje posvećuje crnim vinima. Među njima se ističe Frankovka, vino koje upravo u Feričancima daje iznimne rezultate. O tome svjedoči i Frankovka Dika 2015. Sočno, živahno, svježe vino s aromom višnje i naglašenijim kiselinama, univerzalnog je karaktera pa bi se trebalo naći u svakom hladnjaku.

Degustacija je završila Merlot Dikom 2015. vrlo harmoničnim, mekim i pitkim vinom, gotovo neprimjetnih ali zrelih tanina uz blagi osjet drva i miris bobičastog voća i kakaa.

Odličan tim enologa

Da Feravino itekako vodi računa o kvaliteti svojih vina, potvrđuje ulaganje u podrum i tehnologiju, ali i poman odabir tima. U njemu su jedan od najpoznatijih hrvatskih enologa Marijan Knežević i gost enolog, Slovenac Matjaž Lemut, koji su bili izvrsni domaćini na degustaciji u Zagrebu.

„Vina iz linije Dika odraz su odličnih godina, ali i vrhunske tehnologije te znanja i iskustva složnog enološkog tima. Bijela vina koja smo danas kušali krase mladost, iskričavost, elegancija okusa i pitkost, dok se u našim crnim vinima osjeća posvećenost sortama, osobito Frankovki koja se u našem podrumu njeguje od njegovog osnutka 1804.“, kazao je Marijan Knežević.

O kvaliteti Feravina govore i brojna svjetska priznanja, a posljednja su stigla krajem svibnja. Na najvećem svjetskom vinskom natjecanju Decanter World Wine Awards nagrađena su čak tri vina. Broncom su se okitile dvije Graševine iz 2016., jedna iz linije Dika, a druga iz linije Miraz, a odlična Frankovka Miraz 2012. dobila je preporuku. Dan nakon stigle su medalje s IWC-a (Inernational Wine Challenge), bronca za Graševinu Dika 2016. i preporuka za Frankovku Miraz 2012.

Foto: Julio Frangen

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)