EN PRIMEUR 2018: Tradicionalno predstavljanje malvazija u hotelu Esplanade

Vinistra
Foto: Press

Vinistra će u ponedjeljak, 12. veljače, u zagrebačkom hotelu Esplanade tradicionalno predstaviti malvazije iz 2017., a Istranima će se ove godine pridružiti nekoliko proizvođača žlahtine i autohtonih sorti Bregovite Hrvatske.

Kušanje vina aktualne berbe početkom godine poznata je tradicija u Francuskoj, a poslovični Istrani taj su lijepi i za vinsku scenu praktični običaj uveli u Hrvatsku. Već sedam godina na najvećem domaćem tržištu vina – onom zagrebačkom, svake veljače predstavljaju se najnovije malvazije. Kada su već preuzeli formu, Istrani su zadržali i naziv. Tako je i zagrebačka vinska manifestacija dobila ime En primeur i baš poput francuske predstavlja aktualnu berbu koja je još u bačvama, pa je kupci kušaju u ranoj fazi i investiraju u vina koja im se svide.

Ovogodišnji En primeur održat će se 12. veljače u zagrebačkom hotelu Esplanade. Smaragdna dvorana jednog od najpoznatijih zagrebačkih hotela pokazala se punim pogotkom. Daje onu dozu luksuza i prestiža koju malvazija i zaslužuje.

“Tradicionalno, od 13 do 16 sati degustacija je rezervirana isključivo za profesionalce – ugostitelje, sommeliere, vlasnike vinoteka i one čiji je posao vezan uz vino, a od 16 do 19 sati u aktualnoj berbi moći će uživati šira javnost. Iako je ulaz slobodan moguć je jedino uz pozivnicu ili prethodnu prijavu na web stranicu Vinistre“, istaknuo je Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre – udruge vinara i vinogradara Istre, koja je uz Udruženje vinarstva pri Hrvatskoj gospodarskoj komori organizator manifestacije.

Iz Istre se očekuje oko 57 proizvođača malvazija, proizvođači istarskih sireva – Latus i Špin, maslinovog ulja – OL Istria, a njima će se ove godine priključiti nekoliko proizvođača žlahtine i dvadesetak proizvođača autohtonih sorti Bregovite Hrvatske. (M. Petković)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)