EN PRIMEUR 2018: Nikad veći broj istarskih vinara i ljubitelja istarskih vina

EN PRIMEUR 2018: Nikad veći broj istarskih vinara i ljubitelja istarskih vina
Foto: Rene Karaman

Da Zagreb voli malvaziju potvrđuje više od 700 posjetitelja koji su u ponedjeljak uživali u odličnim malvazijama berbe 2017. En primeur je ove godine okupio čak 57 proizvođača najpoznatije istarske sorte.

Uz njih su nastupili proizvođači istarskih sireva Latus i Špin te maslinovog ulja OL Istria, a Istrijanima se ove godine pridružilo nekoliko proizvođača žlahtine i 20-ak proizvođača autohtonih sorti Bregovite Hrvatske.

“Ovo je prigoda da naši kupci i potrošači na jednom mjestu upoznaju vina aktualne berbe, a berba 2017. dala je vina iznimnog potencijala, harmonična, pitka i svježa, koja će se ubrzo naći i na tržištu“, kazao je Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre, Udruge vinara i vinogradara Istre, koja je uz Udruženje vinarstva HGK organizator En primeura.

EN PRIMEUR 2018: Nikad veći broj istarskih vinara i ljubitelja istarskih vina
Foto: Rene Karaman

“HGK će i dalje kroz ovakve manifestacije promovirati vina iz Hrvatske, a putem vinske omotnice bodrit ćemo naše vinare po cijelom svijetu. Ove godine imamo predstavljanja naših vina u Sjedinjenim Američkim Državama, Švicarskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, a u planu nam je i Kanada. Naša vina su iznimne kvalitete i svugdje su dobro primljena”, istaknuo je Ivan Škorić, potpredsjednik HGK za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo.

Vinare okupljene u hotelu Esplanade došao pozdraviti i Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba i tom je prigodom otkrio kako i sam proizvodi vino.

“Nikola Benvenuti me u desetak minuta proveo čitavom Istrom. Vrhunski ljudi i prekrasna vina. Hvala još jednom našim Istrijanima što su došli u Zagreb”, kazao je gradonačelnik Zagreba.

U okviru manifestacije na radionici “Malvazija kroz različite terroire Istre”, dr. sc. Mario Staver s Poljoprivrednog odjela Poreč, Veleučilišta u Rijeci, predstavio je sedam malvazija iz pet različitih dijelova Istre u kojima se odražava tipična sortna boja i aroma s dominantnim voćnim mirisima. Vina su ugodno svježa, mineralna i skladna, ujednačenih mirisno-okusnih karakteristika.

En primeur 2018. je pokazao da Istra opet ima velike malvazije te će i ove godine biti nezaobilazna eno-gastro destinacija za istinske ljubitelje i znalce vina.

En primeur je uobičajen način kušanja vina u Francuskoj, a prvo takvo kušanje mladih malvazija je udruga Vinistra organizirala 2012. Događanju se 2013. pridružila udruga Graševina Croatica, a 2014. i udruga Vino Dalmacije.

Ove se godine pored istarskih malvazija predstavljaju mlade žlahtine te autohtone sorte bregovite Hrvatske, berbe 2017. (M. Petković)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)