Plaža Sakarun očarala Britance, evo što je o njoj objavio ugledni The Telegraph…

Plaža Sakarun očarala Britance, evo što je o njoj objavio ugledni The Telegraph...
Foto: Aleksandar Gospić / Hrvatska turistička zajednica

Nastavljajući svoju seriju članaka o europskim manje poznatim najboljim ”morskim” destinacijama, britanski portal The Telegraph objavio je odličnu reportažu o plaži Sakarun na Dugome Otoku.

Autorica članka Jane Foster potrudila se i istražila gdje se u blizini prekrasne plaže može odsjesti, gdje i što jesti, te kako doći do plaže.

Plaža Sakarun očarala Britance, evo što je o njoj objavio ugledni The Telegraph...
Foto: Danielis Yachting / Flickr / (CC BY-ND 2.0)

Foster tako plažu smještenu na sjevernom dijelu Dugog Otoka smatra odličnom za obitelji, a posebnom ju čine intenzivne boje koje ju okružuju, tamno zelena borova šuma, svjetlucavi šljunak, kao i intenzivno tirkizna boja mora koja se mijenja ovisno o položaju sunca i dijelu dana i koja nevjerojatno podsjeća na karipske plaže te je jedna od najljepših i najfotografiranijih dugootočnih plaža.

Jednako tako, autorica članka navodi kako doći do plaže spominjući pritom mjesta Božavu i Veli Rat, ali i činjenicu da turistički vlakić prometuje od 4 kilometra udaljene Božave do plaže Sakarun kao i da putem nema velikih izgrađenih objekata, a da se najbliži parking diskretno skriva iza borova.

Foto: Boris Kacan / Hrvatska turistička zajednica

Sam dolazak na otok već je užitak, putovanje Jadrolinijinim trajektom od romantičnog i poviješću prebogatog Zadra, s fantastičnim pogledom na otočiće i otoke zadarskoga arhipelaga, od kojih je Dugi Otok najudaljeniji.

Jane Foster predlaže svojim čitateljima da se svakako, bilo svojim vozilom, bilo unajmljenim, provezu pitoresknim selima, ali i da iskušaju čari lokalnoga prijevoza ili vožnje biciklom kroz doslovno dugi otok. Foster je oduševila činjenica da je Dugi Otok dugačak 45 kilometara, a širok između 1 i 4 kilometra, kojime dominiraju plodna polja i nasadi maslina te prekrasni vinogradi. Isto tako, napominje kako je u 2011. godini na Dugome Otoku pronađen gotovo kompletan ljudski kostur, star oko 11 000 godina, vrlo značajno arheološko otkriće koje mnogo govori o povijesti samoga otoka, ujedno ga čineći najstarijim dokazom ljudske prisutnosti u Dalmaciji. Rimljani koji su ovdje provodili svoja ljeta prije gotovo 2000 godina i dan danas su prisutni kroz odlično sačuvane romanske vile.

Uz Sakarun, Foster navodi da je otočić sa svjetionikom Veli Rat, sagrađen još 1849. godine, jedno od najljupkijih mjesta na samome otoku koji svojom visinom od 42 metra prednjači među hrvatskim svjetionicima. Naravno, činjenica da se može na svjetioniku spavati, oduševila je autoricu članka. Isto tako, svakako preporučuje posjet prekrasnoj Telašćici, parku prirode bogatom otočićima i dramatičnim i zastrašujuće prekrasnim stijenama.

Za kraj, Jane Foster daje preporuke kako doći u Hrvatsku, odnosno na Dugi Otok, te savjetuje gdje odsjesti i što raditi na otoku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)