Doživite profinjenost niti europskih čipaka u Lepoglavi, na Međunarodnom festivalu čipke

Foto: Darko Gorenak Godar / HTZ

Posjetitelji ovogodišnjeg Međunarodnog festivala čipke, koji će u Lepoglavi biti održan od 15. do 17. rujna, imat će priliku vidjeti neke od najljepših primjeraka čipke iz čak 9 europskih zemalja. Program ovogodišnjeg Festivala bit će obogaćen i vrijednim kulturno-umjetničkim sadržajima koje će pripremiti Slovenija, ovogodišnja zemlja – partner festivala.

Međunarodni festival čipke je najstarija i najveća manifestacija u Lepoglavi, gradu iznimno bogate kulturne tradicije, koji je već više od stoljeća diljem Europe poznat i kao važno čipkarsko središte.

Organizatori ovogodišnjeg 27. Međunarodnog festivala čipke priredit će izložbe najljepših primjeraka lepoglavske čipke, čija je vještina izrade još 2009. godine upisana na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva UNESCO-a, ali i izložbe čipaka iz drugih najpoznatijih čipkarskih središta u Hrvatskoj – Primoštena, Splita, Sikirevaca, Križevaca, Trga kod Ozlja, Svete Marije, Paga i Krašića.

Posjetitelji ovog festivala čipke moći će i profinjenost čipki iz Belgije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Poljske, Italije, Crne Gore, Bugarske, Malte te Slovenije koja će posebno predstaviti znamenitu – idrijsku čipku, ali i najljepše primjerke čipki iz Železnika i Žirija.

Uz bogate izložbe čipki, ali i nakita inspiriranog čipkom te odjevnih i uporabnih predmeta čije je dizajnere nadahnula tradicijska baština, i ove će godine na festivalu u Lepoglavi biti organizirane zanimljive radionice te stručni i znanstveni susreti i skupovi u okviru Dana europske baštine u Lepoglavi, ali i prateće kulturne i zabavne sadržaje. Tako će u subotu, 16. rujna na Danu Republike Slovenije biti priređen kulturno-umjetnički program Folklorne skupine Ivanjkovci iz Ormoža, koncert kvarteta flauti – Inuaria te koncert najpoznatijeg slovenskog rock glazbenika Zorana Predina.

Na festivalu će i ove godine biti organiziran i sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata, a sprema se i bogata gastronomska ponuda, na priredbi Okusi Hrvatske i Slovenije bit će upriličena i degustacija lepoglavskih i slovenskih jela i vrhunskih vina.

Ovogodišnji, 27. Međunarodni festival čipke održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Zorana Milanovića i pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice Varaždinske županije, Varaždinske županije i Grada Lepoglave.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)