DANI OTVORENIH BUTELJA: Prilika za kušanje najboljih vina Zagrebačke županije

Dani otvorenih butelja

Želite li kušati najbolja vina Zagrebačke županije i uživati u spektakularnom ambijentu Gornjeg grada? Onda ne propustite manifestaciju Dani otvorenih butelja koja se na Trgu Katarine Zrinske u Zagrebu, u prostoru ljetnog kina Gradec održava sve do utorka, 20. lipnja.

Na otvorenju “Dana otvorenih butelja” upoznat ćete najbolje ocijenjene vinare Zagrebačke županije, i njihova nagrađena vina. Ukupni šampion Zagrebačke županije, od 122 ocjenjena vina je OPG Stjepana Đurinskog iz Zaprešića za traminac prosušenih bobica berbe 2015. godine.

Dani otvorenih butelja

Većina nagrađenih vina je cjenovno pristupačna, butelje otvorene te optimalno rashlađene cijeli tjedan, a među njim su u nagrađivani vinari sa poznate Zelinske vinske ceste, vina Kos-Jurišić, vina Jarec-Kure i eko vina Čegec, koja su još 2002. godine prva dobila certifikat za ekološku berbu grožđa, a onda i eko vino. No, da bi 2,38 hektara vinograda bilo ekološki prihvatljivo, cijela farma od 17 ha sa domaćim životinjama mora biti ekološki ustrojena.

Lanjska berba je, slažu se poznati i priznati zelinski vinari, bila bolja nego ona godinu dana ranije, što se odrazilo i na kvalitetu nagrađenih vina. Sad domaće tržište, na kojem ima svega, treba prepoznati kvalitetu.

Đurinski je ove godine nagrađen i velikom zlatnom medaljom za graševinu iz 2015. godine na Festivalu graševine u Kutjevu, te na nizu međunarodnih izložbi kao što je Decanter i Wine Chelenge u Londonu za predikatna vina. Zadovoljan je postignutim rezultatima, ali ne izborom nove lokacije, koja se svake godine mijenja za nagrađivana županijska vina, koji možda ove godine nije najsretniji, ali bi ipak mogao barem privući pokojeg stranog turista.

Šest dana mogu se probati dostignuća naših vinara na 14. Izložbi vina Zagrebačke županije, a najviše prijavljenih uzoraka, njih 13 je bilo sauvignona, iza kojega slijedi graševina, rajnski rizling, chardonnay, traminac, škrlet, pokoji pinot bijeli i sivi te muškat, silvanec zeleni, manzoni te kerner, rizvanac i portugizec bijeli.

Naravno, od crnih sorti najviše su zastupljene frankovka, cabernet sauvignon kao i aromatizirano vino, uz pjenušce, bermet.

Vino po izboru 15 vinske kraljice Zagrebačke županije Lucije Šember je vino Brut Šember. Radi se o pjenušcu po kojem je Plešivičko vinogorje, kao i tamošnja vinska cesta, postalo još poznatije u vinskom svijetu. (M. Petković)

Dani otvorenih butelja

Dani otvorenih butelja

Foto: M. Petković

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)