ĐAKOVAČKI VEZOVI: HTV će izravno prenositi svečano otvorenje i mimohod sudionika

Foto: HRT

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u petak, 1. srpnja na Prvom programu (HRT-HTV1) u 21:05 izravno će prenositi svečano otvorenje 56. Đakovačkih vezova kao i svečani mimohod sudionika, u nedjelju ujutro 3. srpnja u 9:00 sati na Drugom programu (HRT-HTV2).

Đakovački vezovi pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i Vlade RH manifestacija su izvornog folklora prije svega Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema, te drugih krajeva Hrvatske uz mnogobrojne prateće priredbe – otvorenje izložbi, konjičke te druge turističke i kulturne priredbe, a manifestacija ima i međunarodni karakter, jer okuplja izvorne folklorne skupine iz svih dijelova svijeta.

Foto: HRT

Ove se godine 56. put održava poznata manifestacija izvornog narodnog folklora Đakovački vezovi, koja okuplja na desetke tisuća sudionika. Svečanost otvaranja dio je bogatog programa koji je počeo 17. lipnja i traje do 3. srpnja. Neizostavni dio Đakovačkih vezova je svečano otvaranje koje se svake godine održava ispred katedrale svetog Petra, na Strossmayerovom trgu, a središnji dio svečanog otvaranja Đakovačkih vezova je scenska slika za koju od 2004. godine uloge scenarista i redatelja obavljaju Mirko Ćurić i Darko Milas.

Ovogodišnju scensku sliku svečanog otvorenja naziva “Šokačka sanjarenja” izvest će glumci osječkog HNK pod redateljskim vodstvom Darka Milasa. Slika govori o susretu biskupa Strossmayera i slikara Vlahe Bukovca i događanja u to vrijeme, jer se malo zna da je đakovački biskup, poznat kao veliki mecena kulture i uopće umjetnosti, u jednom važnom razdoblju umjetničkog razvoja velikog hrvatskog likovnog umjetnika Vlahe Bukovca bio i njegov zaštitnik i mecena.

Dakako, scenska slika bit će protkana glazbom najpoznatijih autora i izvođača tamburaške glazbe: Slavonskih lola, Šime Jovanovca, Ivana Štivića, Sanje Hajduković i mnogih drugih.

Ekipa HRT-a predvođena urednikom Nikolom Kristićem, te redateljicom Vesnom Fijačko Fodor i producentom Robertom Flojharom, zajedno s tehničkom ekipom i ove godine za svoje gledatelje priprema zahtjevan programski zadatak, koji će u petak u televizijski prilagođenom izričaju podsjetiti na povijest neke davne Slavonije koju oživljavaju ovakve manifestacije, ali i prikazati bogatstvo tradicijske kulture, narodnih nošnji i izvorne slavonske pjesme i folklora.

“Ekipa HRT-a već je od srijede u Đakovu gdje radi na tehničkoj i televizijskoj prilagodbi ovog zahtjevnog projekta. Stoga je prva proba s glumcima već u srijedu, a generalna proba uz već postavljenu scenografiju, sve sudionike, konjanike i pjevače izvođače u četvrtak, u 21 sat. Glumci osječkog HNK, pod redateljskom palicom Darka Milasa, već odavno su u pripremama i sigurni smo da će i ovaj scenski prikaz u sklopu svečanog ostvarenja biti izveden na zavidnoj umjetničkoj razini na užitak i zadovoljstvo gledatelja, a također i profesionalno obavljenim izravnim prijenosom od strane programske i tehničke ekipe Hrvatske radiotelevizije”, kaže urednik Nikola Kristić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)