CESTA VINA I RUŽA: Kreće iz središta Pleternice i vijuga prekrasnim vinogradarskim krajem

Pleternica - Cesta ruža i vina

Posjetite li ovoga kolovoza Pleternicu, ne propustite otkriti njezine ljepote. Pleternicom prolazi jedna od tri vinske ceste Požeško-slavonske županije, a njezin najatraktivniji dio – Cesta ruža i vina, u duljini tri i pol kilometra kreće iz središta ovoga grada i vijuga prekrasnim vinogradarskim krajem.

Ako ste pomislili da ruže u vinogradima imaju dekorativnu ulogu, prevarili ste se. Ovo je cvijeće najosjetljivije na bolesti loze pa je njihova funkcija u ovom slučaju ipak preventivne prirode.

U marijanskom svetištu u Pleternici od 23. do 31. kolovoza moli se devetnica Gospi od Suza, a to je prigoda da otkrijete ljepote ovog gradića i čitavog požeškog kraja.

Pleternica - Cesta ruža i vina

Da je ovo i u prošlosti bio iznimno bogat vinorodan kraj potvrđuju i brojne legende. Jedna od njih kaže da je udovica Clicquot, ista ona dama koja je u 19. stoljeću pokorila svijet svojim šampanjcima, na putu u Petrograd posjetila Pleternicu i toliko se oduševila tamošnjim brežuljcima i bačvama od hrastovine da je po povratku u Champagneu Pleterničanima poslala lozne cijepove.

U njezinu čast, jedan od brežuljaka, a kasnije kupaža graševine, rajnskog rizlinga, bijelog pinota i domaće ranine, dobili su ime Klikun, po načinu na koji su mještani izgovarali prezime Clicquot. Upravo na ovom brežuljku smještena je i poznata hrvatska vinarija Markota, nezaobilazno mjesto za sve vinoljupce i one koji će to postati.

U Etno kući Belo uživat ćete u specijalitetima tradicionalne slavonske kuhinje, a ljubitelji prirode neće propustiti Ranč Čondić, bogat biljnim i životinjskim svijetom, isprepleten šumskim šetnicama, a na livadama uz jedno od njegova tri jezera, uživat ćete u obiteljskom pikniku.

Za ljubitelje aktivnog odmora ističemo podatak da područjem Požege i Pleternice prolazi 19 biciklističkih i deset planinarskih staza, a biciklisti smještaj mogu potražiti u nekoliko bike friendly objekta.

Na području Pleternice odsjesti možete u apartmanima Slavonska kuća sa šest soba, Ankina kuća s dva apartmana te ugostiteljskom objektu Klas s pet soba. (M. Petković / Najbolja vina)

Pleternica - Cesta ruža i vina

Foto: Press

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)