BIJELI GROZD: Vinarija Vuglec breg druga najbolja turistička vinarija u regiji

Bijeli grozd 2018
Foto: Marko Čolić

Na četvrtoj međunarodnoj G.E.T. konferenciji o eno-gastro turizmu, koja je održana na Ladanjskom imanju Principovac u Iloku, dodijeljene su nagrade Bijeli grozd Regional trophy.

Bijeli grozd, nagradu vinarijama koje razvijaju vinski turizam, 2012. godine je utemeljila Udruga za kulturu stola G.E.T. koja se bavi promicanjem eno-gastronomije i razvojem vinskog turizma.
Danas Bijeli grozd pokriva države regije te se na G.E.T.-ovoj konferenciji o eno-gastro turizmu dodjeljuje Bijeli grozd Regional Trophy nagrada prema glasovima publike iz cijele regije.

Publika je ove godine birala između ponuđenih 19 vinarija, tj. po nekoliko najboljih iz svake od država koje sudjeluju. Prema tim glasovima, najbolje turističke vinarije u regiji su:
1. mjesto: Podrumi Vukoje 1982, Trebinje (BiH)
2. mjesto: Vuglec breg, Škarićevo (Hrvatska)
3. mjesto: vinarija Kopitović, Brčeli (Crna Gora)
4. mjesto: Iločki podrumi, Ilok (Hrvatska)
5. mjesto: vinarija Kovačević, Irig (Srbija)

Bijeli grozd 2018 - Vuglec breg
Foto: Marko Čolić
Ilok - Stari podrum
Foto: Marko Čolić

Turističko naselje Stari podrum, u kojem se nalaze vina koja dozrijevaju u hrastovim bačvama, ali i vrijedna arhivska vina. Naime, tu se čuvaju vina vrijedna i 56.000 kuna po butelji, a iločki traminac, koji se u Srijemu uzgaja već stoljećima, pije se i danas na britanskom dvoru.

Fokus dvodnevne G.E.T. konferencije bio je na suradnji javnog i privatnog sektora kao preduvjeta za uspješan razvoj turističke destinacija. Primjeri dobre prakse, kao u slučaju Baranje, ali i problemi koji su prezentirani, posebno kod oglašavanja putem Googla, pokazali su da je takva suradnja neophodna.

“Ona postoji, ali je nedovoljna. U nekim destinacijama je zadovoljavajuća i tu se bilježi napredak, ali isto tako postoje primjeri gdje ona može i mora biti puno bolja i kvalitetnija. Svi koji rade i žive na turističkoj destinaciji trebaju shvatiti da imaju isti cilj i raditi na njemu te shvatiti da tu nema mjesta osobnim nesuglasicama, nego da trebaju svi zajedno promovirati i podići destinaciju pa će od toga onda svi profitirati. Manji vinari moraju na kućnom pragu prodavati najmanje deset posto vina”, zaključuje predsjednik udruge G.E.T Tomislav Stiplošek. (M. Petković)

Ilok - Stari podrum
Foto: Marko Čolić
Ilok - Stari podrum
Foto: Marko Čolić
Ilok - Stari podrum
Foto: Marko Čolić
G.E.T. konferencia
Foto: Marko Čolić
Ilok - Stari podrum
Foto: Marko Čolić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)