Beljska Vinceška u srcu baranjskog vinogorja, uz obilje hrane i vrhunska vina

Beljska Vinceška u srcu baranjskog vinogorja, uz obilje hrane i vrhunska vina

Proslavu blagdana Sv. Vinka, popularnu baranjsku Vincešku, Belje je treći put organiziralo kod nove Vinarije, jedne od najmodernijih u ovom dijelu Europe, smještene u samom srcu baranjskog vinogorja na Banovom brdu.

Nekoliko stotina gostiju iz cijele regije uživalo je u vrhunskim i kvalitetnim beljskim vinima, vinogradarskom grahu i beljskim delicijama od crne slavonske svinje, te, dakako, tamburaškoj glazbi, ali i DJ-u.

Beljska Vinceška u srcu baranjskog vinogorja, uz obilje hrane i vrhunska vina

Kako to nalaže višestoljetna tradicija, na početku nove vinogradarske godine, okitili su se trsovi kobasicama, kulenima i kulenovim sekama te ih zalili vinom, sve kako bi vinogradarska 2019. godina bila što bolja i uspješnija. Budući da je Vinceška ujedno i početak vinogradarskih poslova, prvu ovogodišnju rezidbu obavili su Davor Bošnjaković, direktor Belja, i Krešimir Milorad, direktor Vina Belje.

“Iza nas je zahtjevna godina, u kojoj smo se suočili s brojnim izazovima. Zahvaljujući izvanrednoj upravi Agrokora, stabilizirali smo poslovanje te omogućili normalan nastavak rada kompanije. U godini pred nama nadamo se povoljnijim vremenskim prilikama, koje su preduvjet za ostvarenje dobrih rezultata”, kazao je Bošnjaković.

Beljska Vinceška u srcu baranjskog vinogorja, uz obilje hrane i vrhunska vina

Inače, Vina Belje u novu vinogradarsku godinu ulaze s velikim ambicijama i željom da bude još uspješnija od prošle, što neće biti nimalo lako. Beljska su vina, podsjetimo, lani osvojila brojne nagrade i priznanja. Za mladu graševinu berbe 2016. u best buy butelji, primjerice, Vina Belje su osvojila srebro na svjetski poznatom ocjenjivanju vina Decanter. Riječ je o kvalitetnom vinu u butelji, takozvanoj srebrnoj liniji beljskih vina.

Kako je istaknula Suzana Zovko, glavna enologinja Vina Belje, dugo godina su posvećeni upravo graševini, zbog čega linije vrhunske i Goldberg graševine najbolje predstavljaju kvalitetu i potencijale beljskih vinograda. Izrazivši zadovoljstvo što se na listi visoko ocijenjenih vina na Decanteru našla i kvalitetna graševina Belja, naglasila je kako je nagrada potvrda njihovim potrošačima da u baznoj liniji Vina Belje mogu pronaći svjetsku kvalitetu. Dakako, ne treba zaboraviti ni na brojna domaća ocjenjivanja, posebice graševine Goldberg, graševina s najviše nagrada u Hrvatskoj.

Enologinja Marijana Nedoklan izdvojila je frankovku iz 2012. godine od predstavnika crne Baranje, kao i chardonnay iz 2016. godine, kojega Belje ima 40.000 litara.

VINCEŠKA: Belje tradicionalnu proslavu sv. Vinka obilježilo personaliziranim vinskim etiketama

U starom vinskom podrumu u Kneževim Vinogradima, iz 1697. godine, koji je kompletno obnovljen 2010. godine, predstavljene su personalizirane vinske etikete koje su novost na domaćem tržištu, a vina Belje u ovaj projekt ulazi sa željom dodatne emotivne povezanosti vinskih ljubitelja i vina iz asortimana Belje. Personalizacija je moguća već za jednu bocu, a u ponudi su standardne butelje, te magnum boce i jeroboam boce od tri litre vina. (M. Petković)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)