Batanino oglavno jedro – simbol rovinjske zajednice okrunjen visokim priznanjem

Batanino oglavno jedro - simbol rovinjske zajednice okrunjen visokim priznanjem
Foto: Dalibor Talajić

I dok se rovinjske batane, baš kao i stoljećima prije, mirno ljuljuškaju na zimskom suncu u Rovinj-Rovigno je nedavno stigla velika vijest koja je ovu tradicijsku barku, baš poput onih iz Primorja i Dalmacije, stavila pod povećalo javnosti.

Naime, Ministarstvo kulture prepoznalo je prijedlog koji je stručni tim Ekomuzeja – Ecomuseo ‘Batana’ izradio, u suradnji s Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja Rijeka, Muzejom betinske drvene brodogradnje iz Betine i Koordinacijom udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre sa sjedištem u Rijeci, te je umijeće plovidbe latinskim i oglavnim jedrom duž hrvatske obale uvršteno u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske čime je postalo zaštićeno nematerijalno dobro.

Foto: Dalibor Talajić

“Umijeće plovidbe latinskim i oglavnim jedrima podrazumijeva umijeće upravljanja plovilom korištenjem snage vjetra te posjedovanje brojnih znanja. Izuzetno nas raduje ova vijest zbog koje slobodno možemo reći da smo svoju ulogu kao prvi ekomuzej u Hrvatskoj uspješno ispunili i time okrunili skoro dvadesetogodišnje napore naše zajednice u očuvanju maritimne baštine koji su postali još intenzivniji prošlogodišnjim osnivanjem Ustanove-Istituzione «Kuća o batani – Casa della batana» te otvorenjem novog stalnog postava”, istaknuo je povjesničar Marino Budicin, predsjednik Udruge-Associazione “Kuća o batani – Casa della batana” i idejni začetnik osnutka Ekomuzeja – Ecomuseo ‘Batana’ koji je dugo godina obnašao funkciju rovinjskog dogradonačelnika te radio kao istraživač i urednik izdanja u Centru za povijesna istraživanja u Rovinju – Centro di ricerche storiche di Rovigno.

ROVINJSKA REGATA – PRILIKA ZA VELIKO SLAVLJE POVODOM UPISA U REGISTAR

Šarena jedra tradicijskih barki iz zemlje i inozemstva, posebice oglavna jedra batane i ove će godine, po 17. put, ljepotom zapanjiti ljubitelje Rovinjske regate i Rovinja-Rovigno 10. i 11. lipnja. Nakon press konferencije i malog slavlja u veljači, bit će to prilika za veliku proslavu upisa u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Rovinjska regata najvažniji je događaj posvećen batani i simbol dugogodišnjeg rada i brojnih aktivnosti kojima članovi rovinjske zajednice čuvaju jedrenje oglavnim jedrima od nestanka.

Foto: Dalibor Talajić

Naime, Ekomuzej – Ecomuseo ‘Batana’, kojim zajednički upravljaju Ustanova-Istituzione i Udruga-Associazione “Kuća o batani – Casa della batana”, usmjeren je prema interakciji sa svim generacijama te usredotočen na kreativne i inovativne načine očuvanja rovinjske maritimne baštine. Kako se znanja i umijeća najučinkovitije prenose u živom kontaktu, Ekomuzej – Ecomuseo ‘Batana’ tradicionalno organizira niz radionica namijenjenih svim uzrastima.

Tako se na prošlogodišnjoj Regati, uz pomoć prijatelja iz Museo marittimo di Cesenatico – Pomorskog muzeja iz Cesenatica, održala radionica bojenja oglavnog jedra s prirodnim bojama u kojoj su sudjelovali članovi udruge i, ono najvažnije, najmlađi stanovnici Rovinja-Rovigno.

Druga radionica održana je krajem studenog za gimnazijalce Talijanske srednje škole – Scuola media superiore u Rovinju-Rovigno, a vodio ju je Alvise Benussi, prvo ime Regate, jedriličar, brodograditelj i maketar čije ruke znaju udahnuti dušu tradicijskim barkama.

Na radionici je učenicima prenosio znanje o svim specifičnostima oglavnog jedra, od mjera do načina rezanja i šivanja, a slijede još radionice bojenja te jedrenja na batani. Za očuvanje vještine jedrenja oglavnim jedrima priznanje treba odati i članovima Udruge-Associazione “Kuća o batani – Casa della batana” koji, sudjelovanjem na raznim regatama tradicionalnih brodica, uspješno koriste i demonstriraju ovo umijeće, a oni su: Ennio Cherin, Ermanno Turcinovich, Edi Poropat, Remigio i unuk Sandi Bogešić, braća Alessandro i Gianpietro Venier, Sergio i sin Andrea Sponza, Maurizio Venier, Leandro Budicin, Jura Iskra, Milovan Gržinić, Doriano Quarantotto, Alessio Giuricin, Igor Frković, Alessandro Privileggio, Libero Benussi, Riccardo Simetti, Mauro Dandolo, Nikola Brajković, Željko Kutić, Alvaro Macchi, Giovanni Trani, Nicola Dapiran, Daniel Sošić, Vlado Boras, Silvio Brunelli i Vlado Franinović.

Foto: Dalibor Talajić

Kako bi sva ova imena naslijedili neki od pripadnika nadolazećih naraštaja, u suradnji s Jedriličarskim klubom – Club di vela “Maestral” održavat će se radionice za sve članove kluba. Nastavlja se i niz tematskih radionica za školsku i predškolsku djecu koja će uz kreativno-umjetničko vodstvo članice Udruge-Associazione Ornelle Godene izrađivati i bojiti mala jedra kako bi se odnjegovala svijest o važnosti očuvanju onih velikih.

Batanina jedra vijore i na stranicama knjige “Rovinjska batana i njezino jedro – La batana rovignese e la sua vela” autora Libera Benussija, čije je prvo izdanje iz 2007. rasprodano, što govori o zanimaju za ovu tematiku. Drugo je izdanje u pripremi kako bi i nove čitatelje upoznalo s malom brodicom kojoj preživljavanje mogu zahvaliti mnogobrojne rovinjske obitelji.

Prožetost i povezanost rovinjske zajednice i batane ogleda se i u činjenici da je svaka rovinjska obitelj posjedovala vlastito jedro, čije su boje i motivi postali dio obiteljskog nasljeđa. Više od 100 različitih tradicionalnih dokumentiranih jedara neprocjenjiva je dragocjenost rovinjske maritimne baštine. Svako je jedro bilo različito i pričalo svoju priču, a među njima je najposebnije jedro najstarije rovinjske batane “Risorte”. Ona ponosno nosi titulu i jedne od zadnjih batana u kojoj se za navigaciju tijekom ribolova koristilo potpuno zeleno oglavno jedro na kojem je Morseovom abecedom pisalo: “Viva la città di Rovigno” – “Živio grad Rovinj”.

Kao poklon obitelji Diritti, batana “Risorta” danas se nalazi ispred Ekomuzeja-Ecomuseo kako bi se svaki posjetitelj ili prolaznik mogao približiti malenoj rovinjskoj barki čija je, stoljećima neprekinuta plovidba oglavnim jedrom, postala zaštićeno nematerijalno dobro Republike Hrvatske.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)