Bakalar se može spremiti na bezbroj načina. Bakalar na dalmatinski je jedan tradicionalan i dosta popularan recept pa bi bila prava šteta ne isporbati ga.
Sastojci:
- 0,5 kg bakalara,
- 5 dag luka,
- 5 dag češnjaka,
- peršin,
- 1 kg krumpira,
- 1,5 dl maslinova ulja,
- sol,
- mljeveni papar,
- 2 lovorova lista
Priprema:
Namočiti bakalar, najbolje 2-3 dana prije pripreme, s tim da treba svaki dan mijenjati hladnu vodu u kojoj se namače.
Kad je taj proces gotov, staviti bakalar u hladnu vodu, dodati lovorov list i kuhati dok ne omekša. To će, ovisno o vrsti bakalara potrajati otprilike sat i pol, a možda i duže. Zatim izvaditi bakalar (vodu u kojoj je kuhan sačuvati!), odvojiti kožu i kosti te izmrviti bakalar na male komade. To se sve najlakše napravi dok je bakalar još vruć.
Oprati krumpir se skuhati ga neoguljenog. Kad se malo prohladi oguliti ga i izrezati na lanke kolutove.
Luk sitno narezati i pržiti ma ulju dok ne dobije svjetložutu svijetložutu boju. Dodati sitno narezani češnjak i peršun, pa još malo pržiti.
Nakon toga dodati bakalar, posoliti, posuti paprom, doliti malo (prethodno procijeđene) bakalarove juhe i pirjati 10 do 15 minuta.
Na bakalar staviti krumpir, poklopiti, pirjati još 10 minuta. Treba voditi računa da bakalar ne zagoti, ali se jelo ne smije miješati, nego s vremena na vrijeme treba protresti lonac.
Izvor: Volim kuhati