BAKALAR NA BRUJET (NA ROSO), kako ga spremaju na otoku Braču

BAKALAR NA BRUJET (NA ROSO), kako ga spremaju na otoku Braču

Nakon uobičajenog bjanko bakalara, Bračani će najradije posegnuti za bakalarom na brujet (na roso), stoji na web portalu braconline.com, s kojeg smo i preuzeli ovaj recept.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 40 dag bakalara,
  • 1 velika glavica luka,
  • peršin,
  • 1/2 glavice češnjaka,
  • 1 dl maslinova uja,
  • 3 manje rajčice,
  • 1 žličica koncentrirane rajčice,
  • 1 dl bijelog vina,
  • sol,
  • papr,
  • 1 kg bijelog krumpira

Priprema:

Bakalar močimo tri do četiri dana (ovisno o veličini) u hladnoj vodi koju mijenjamo barem triput dnevno.

Kada je omekšao (postao savitljiv) stavimo ga kuhati u hladnu vodu. Kada uzavrije, vodu posolimo, pa kuhamo otklopljeno na jakoj vatri 10 minuta. Procijedimo (temeljac sačuvamo za podlijevanje) pa, dok je riba još vruća, očistimo je od kože i kostiju i razdijelimo na listiće.

U dublju posudu stavimo ulje, na sitno nasjeckan češnjak, luk i peršin, a kad se zažute dodamo narezane svježe rajčice i žličicu koncentrata od rajčice, pa tek onda bakalar.

Nakon 10-ak minuta kada se riba zažutjela, na nju poredamo krumpire izrezane na okrugle ploške pa polijemo temeljcem toliko da prekrijemo krumpir.

Dodamo još soli i papra, a kada se krumpiri skuhaju dolijemo vino i kuhamo još dvije–tri minute.

Napomena: Ako hoćemo da naš bakalar (bjanko ili roso, svejedno) bude što “starinskiji”, dovoljno je staviti 20 – 25 dag ribe, a povećati količinu juhe i krumpira. Naime, kolikogod danas govorimo da je bakalar bio jeftin, većina dalmatinskih kuća u jelo ga je stavljala tek da zavonja, zamiriše, a osnova ovih jela bili su krumpiri i podosta juhe u koju se točavao, umakao kruh.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)