Nakon uobičajenog bjanko bakalara, Bračani će najradije posegnuti za bakalarom na brujet (na roso), stoji na web portalu braconline.com, s kojeg smo i preuzeli ovaj recept.
Sastojci (za 4 osobe):
- 40 dag bakalara,
- 1 velika glavica luka,
- peršin,
- 1/2 glavice češnjaka,
- 1 dl maslinova uja,
- 3 manje rajčice,
- 1 žličica koncentrirane rajčice,
- 1 dl bijelog vina,
- sol,
- papr,
- 1 kg bijelog krumpira
Priprema:
Bakalar močimo tri do četiri dana (ovisno o veličini) u hladnoj vodi koju mijenjamo barem triput dnevno.
Kada je omekšao (postao savitljiv) stavimo ga kuhati u hladnu vodu. Kada uzavrije, vodu posolimo, pa kuhamo otklopljeno na jakoj vatri 10 minuta. Procijedimo (temeljac sačuvamo za podlijevanje) pa, dok je riba još vruća, očistimo je od kože i kostiju i razdijelimo na listiće.
U dublju posudu stavimo ulje, na sitno nasjeckan češnjak, luk i peršin, a kad se zažute dodamo narezane svježe rajčice i žličicu koncentrata od rajčice, pa tek onda bakalar.
Nakon 10-ak minuta kada se riba zažutjela, na nju poredamo krumpire izrezane na okrugle ploške pa polijemo temeljcem toliko da prekrijemo krumpir.
Dodamo još soli i papra, a kada se krumpiri skuhaju dolijemo vino i kuhamo još dvije–tri minute.
Napomena: Ako hoćemo da naš bakalar (bjanko ili roso, svejedno) bude što “starinskiji”, dovoljno je staviti 20 – 25 dag ribe, a povećati količinu juhe i krumpira. Naime, kolikogod danas govorimo da je bakalar bio jeftin, većina dalmatinskih kuća u jelo ga je stavljala tek da zavonja, zamiriše, a osnova ovih jela bili su krumpiri i podosta juhe u koju se točavao, umakao kruh.